U prošloj objavi na blogu pisao sam o manuelnim objektivima. Tu smo se dotakli teme o adapterima pomoću kojih se takvi objektivi mogu koristiti na DSLR fotoaparatima, pa sam vam ovaj put odlučio pokazati adapter pomoću koga se M42 objektivi koriste na Canonu.

Objektivi sa M42 navojem su svojevremeno bili veoma rasprostranjeni. Dosta proizvođača SLR fotoaparata kao što su Zenit, Praktica, Pentax i mnogi drugi, koristilo je upravo ovu vrstu objektiva, zbog toga su se oni masovno proizvodili i danas su lako dostupni.

Uz odgovarajući adapter M42 objektivi se mogu koristiti svim današnjim DSLR fotoaparatima, ali ja će se ovoga puta zadržati samo na adapterima za Canon. Zbog toga što su ti objektivi pravljeni za 35mm film, što je standard za Full frame senzor digitalnih fotoaparata, oni se mogu koristiti na Canon EF i EF-S tijelima. Naravno, na EF-S tijelima zbog crop faktora 1.6x, za objektiv od 50mm bi dobili 80mm.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine adaptera?

Ukoliko se uputite u potragu za jednim ovakvim adapterom, susrešćete se sa brojnim proizvođačima i modelima adaptera koji su manje više slični, naravno treba obratiti pažnju da je adapter izrađen od metala kako bi mogao nositi objektive koji su većinom i sami napravljeni od metala i prilično su teški.

Pored toga ja bih napravio još jednu važnu podjelu i to na adaptere sa potvrdom fokusa i adaptere bez potvrde.

Razlika u cijeni te dvije vrste adaptera i nije toliko velika u odnosu na prednosti koje nudi adapter sa potvrdom fokusa. Na slici iznad lijevi adapter je sa potvrdom fokusa i on ima ugrađen čip, dok je desni bez potvde.

Kao što možete pretpostaviti manuelni objektivi nemaju ugrađen motor za autofokus i tu dolazi do izražaja adapter sa potvrdom. Ugrađeni čip mu omogućava korištenje Autofocus Assist opcije na fotoaparatu koja nam zvučnim i svjetlosnim signalom pokazuje kada je predmet koji fotografišemo pravilno fokusiran.

To je najveći razlog zbog koga bih vam ja preporučio da, ako ste u dilemi koji adapter kupiti, ni malo ne razmišljate i kupite sa potvrodm fokusa. Iz mog ličnog iskustva mogu reći da je neuporedivo teže koristiti objektiv sa adapterom bez potvrde fokusa i čak kada nam se fotografija na LCD ekranu fotoaparata čini dobro fokusirana, obično kada je prebacimo na kompjuter i detaljnije pogledamo na većem ekranu, ispane da nije dobra.